Straipnsiai pagal kategorijas

Tuesday 17 December 2013

Aktualijos Sodininkų bendrijų keliai toliau lieka niekieno

Sodininkų bendrijose gyvenantys žmonės dar ilgai kratysis sunkiai išvažiuojamais šunkeliais. Tais keliais turi rūpintis savivaldybės, tačiau jų biudžetas kiauras, todėl jos purtosi papildomos naštos.




Plačiau:
 http://www.lrytas.lt/lietuvos-diena/aktualijos/sodininku-bendriju-keliai-toliau-lieka-niekieno.htm#.UrCOaSdcFTI

7 comments:

  1. Iki 2013 metų sodų bendrijos visų miestų/rajonų savivaldybėms mokėjo mokesčius už bendro naudojimo žemę bei vidaus kelius. 2013 m. sausio 1 dieną įsigaliojo 2012 m. liepą priimtos Sodininkų bendrijos įstatymo 2003 m. gruodžio 18 d. Nr. IX-1934 (aktuali redakcija 2012-07-13) pataisos, kurios numato savivaldybėms pareigą perimti, valdyti ir tvarkyti sodininkų bendrijų bendrojo naudojimo žemėje esančius vidaus kelius, ir bendrijos bendrojo naudojimo žemėje esančios vandens tiekimo ir (arba) nuotekų tvarkymo infrastruktūros ir valymo sistemų išpirkimą. Šiai dienai šis įstatymas neveikia, yra stabdomas ir blokuojamas savivaldybių. Ar už gatvių priežiūrą moka miestų, miestelių, kaimų gyventojai? Ne. Tai kodėl gyvenantis sode žmogus yra diskriminuojamas? Visų dirbančiųjų miestiečių/kaimiečių, tame tarpe ir sodininkų, pajamų mokestis, apie 15%, patenka į vietos savivaldos biudžetus. Kiek savivaldybės per 20 su viršum Lietuvos nepriklausomybės metų sukaupė sodininkų lėšų? Gal laikas jau Lietuvos savivaldybėms pradėti sodininkams gražinti šią skolą?...

    ReplyDelete
  2. Ištrauka iš Lietuvos socialdemokratų partijos priešrinkiminės programos: - Peržiūrėti ir tobulinti LR sodininkų bendrijų įstatymą, aiškiau reglamentuojantį sodininkų bendrijų įstatų, vidaus tvarkos taisyklių rengimo tvarką, sukurti sodininkų sklypų ir ten gyvenančių asmenų duomenų vieningos registracijos principus. Parengti sodininkų bendrijų aprūpinimo geriamu vandeniu, elektros energija ir nuotekų šalinimu programą, spręsti sodininkų bendrijų teritorijose esančių kelių perdavimo savivaldybių žinion klausimą.

    ReplyDelete
  3. Ištrauka iš Lietuvos darbo partijos priešrinkiminės programos: - sudarysime palankias sąlygas sodų bendrijų infrastruktūros vystymui — kelių, vandentiekio, kanalizacijos sistemų vystymui, atliekų tvarkymui; - priimsime teisės aktus, kurie leistų įgyvendinti subalansuotą realią sodininkų bendrijų savivaldą.

    ReplyDelete
  4. Sodininkai, lygiai su visais Lietuvos Respublikos piliečiais renka miestų, rajonų savivaldos atstovus. Renka ir Lietuvos Respublikos Seimą. Tai kodėl visi šie išrinktieji nėra vienodai teisingi savo rinkikams, kodėl iki šiol mūsų Lietuvoje diskriminuojami sodininkai?

    ReplyDelete
  5. VANDENTVARKA. Geriamojo vandens tiekimo ir nuotekų tvarkymo įstatymo 2006 m. liepos 13 d. Nr. X-764(aktuali redakcija 2010-12-31) 11 straipsnyje ir Vietos savivaldos įstatymo 1994 m. liepos 7 d. Nr. I-533 (Aktuali redakcija 2013-01-01) 6 straipsnyje įtvirtinta, kad geriamojo vandens išgavimas, tiekimas ir nuotekų tvarkymo paslaugų teikimas savivaldybių teritorijose yra savivaldybių institucijų pareiga, o savivaldybių tarybos vykdo vandens tiekimui skirtos geriamojo vandens tiekimo ir nuotekų tvarkymo infrastruktūros savininkų arba savivaldybės (savivaldybių) kontroliuojamų įmonių, kurioms priklauso ši infrastruktūra, dalyvio teises ir pareigas.

    ReplyDelete
  6. Lietuva siekia, kad iki 2014 metų pabaigos kokybišku geriamuoju vandeniu ir nuotekų tvarkymo paslaugomis būtų aprūpinti 95 procentai visų šalies gyventojų. Į šį skaičių nepatenka gyvenantys sodų bendrijose. Iki minėtų 2014 m. vykdomus vandentvarkos infrastruktūros plėtros projektus iki 95 proc. finansuoja Europos Sąjungos Sanglaudos fondas ir Lietuvos valstybė. Tik apie 5 proc. lėšų vykdomiems projektams skiria miestų/rajonų savivaldybės. Soduose gyvenantys žmonės neturi būti diskriminuojami kitų piliečių atžvilgiu ir jiems turi būti sudarytos lygios teises ir galimybės prisijungti prie centralizuotų vandens ir nuotekų tinklų ir gauti kokybišką geriamąjį vandenį.

    ReplyDelete
  7. Algirdas Jakštas
    Lietuvos sodininkų bendrijų asociacijos atstovas Šiauliuose,
    SB „Svajonė“ pirmininkas,
    Tel. 8612 45845

    ReplyDelete